تعداد بشاراتى که از پیامبر اکرم ( ص) درباره حضرت مهدى (ع) وارد شده ، بیش از آن است که در این مختصر گنجانده شود، ما از میان این احادیث تنها به ذکر چهل حدیثى که حافظ ابونعیم اصفهانى (متوفى 430هـ ) در کتاب اربعین حدیث فى المهدى ذکر المهدى و نعوته و حقیقة مخرجه جمع آورى کرده ، اکتفاء مى کنیم. مرحوم على بن عیسى اربلى در کتاب کشف الغمه مى نویسد: چهل حدیث درباره مهدى موعود به دست آورده ام که حافظ ابونعیم اصفهانى آنها را جمع آورى کرده و من هم به ترتیبى که او ذکر نموده ، مى آورم ولى از میان سلسله سند فقط شخص راوى که از پیغمبر روایت نموده است، نام مى بریم : حدیث1- رفاه مردم در عصر امام زمان :
حدیث2- عدل مهدى (عج) :
حدیث3:
حدیث4- مهدى فرزند فاطمه زهرا (س) :
حدیث5- مهدى برگزیده خداست :
حدیث6- مهدى ، حسینى است :
حدیث7- قریه اى که مهدى از آنجا قیام مى کند :
حدیث8- ویژگیهاى حضرت :
حدیث9 :
حدیث10:
|
حدیث11:
حدیث12:
حدیث13:
حدیث14:
حدیث15: ظهور هویدا :
حدیث16- ابر بر سر او سایه افکند :
حدیث17: بالاى سرحضرت مهدى (ع) فرشته اى است :
حدیث18: مژده پیامبر (ص) به ظهور مهدى (ع) :
حدیث19: نام آن حضرت :
حدیث20- کنیه او :
|
حدیث21:
حدیث22-عدل مهدى (عج):
حدیث23-اخلاق آن حضرت :
حدیث24- بخشش مهدى (ع) :
حدیث25-علم مهدى به سنت پیغمبر (ص):
حدیث26-آمدن مهدى با پرچمها :
حدیث27-آمدن وى از جانب مشرق:
حدیث28- تجدید عظمت اسلام با ظهور او:
حدیث29- رفاه و آسایش مسلمانان در عصر مهدى (عج):
حدیث30- مهدى یکى از سروران بهشت :
|
حدیث31- سلطنت مهدى (ع):
حدیث32- خلافت مهدى (ع) :
حدیث33- بیعت با حضرت:
حدیث34- پیوند دهنده دلها :
حدیث35- بعد از مهدى زندگى بى فائده است :
حدیث36- قسطنطنیه به دست مهدى (ع) فتح شود:
حدیث37- مهدى (ع) پس از پادشاهان ستمگر:
حدیث38-عیسى (ع) مأموم مهدى (ع) :
حدیث39- مهدى با عیسى بن مریم سخن مى گوید:
حدیث40- مهدى (ع) حافظ امنیت :
|
همه این چهل حدیثى که ابونعیم از میان انبوه احادیث حضرت مهدى جهت کتاب خود برگزیده ، در سایر کتب حدیث اهل تسنن نیز نقل شده است و این احادیث بعضى از آن احادیثى است که علماى اهل سنت در کتابهاى خود نوشته اند . یکى از علماى شیعه کتابى تألیف کرده و نام آن را کشف المخفى فى مناقب المهدى نامیده است. (4) و در این کتاب 110حدیث از طریق رجال عامه روایت کرده که به خاطر اختصار و رعایت حال از نقل آن نیز خوددارى نمودیم ، زیرا برخى از روایات گذشته که نقل کردیم خواننده را از تفضیل بیشتر بى نیاز مى کند و همانها براى اهل انصاف و دارنده عقل سلیم کافى بود و در اینجا فقط اسامى کسانى که این یکصدو ده حدیث را در کتابهاى خود آورده اند، ذکر مى کنیم تا اهل توفیق با تحقیق ازمضامین آن مستحضر گردند:
مرحوم سید بن طاوس مى نویسد : جلد دوم سنن ابن ماجه قزوینى را که تاریخ کتابت آن سال 300هجرى یعنى زمان مؤلف است، به دست آوردیم ، در کتاب نامبرده روایات بسیارى درباره ملاحم (پیشگوئیها ) از جمله هفت حدیث در باب ظهور مهدى با سلسله سند نقل کرده است که وى از فرزندان فاطمه است و زمین را پر از عدل مى کند چنان که پر از ظلم شده باشد . همچنین وى مى گوید : کتابى دیگر به نام المقنص على محدث الاعوام لنبأ ملاحم عابر الایام تلخیص ابوالحسن احمد بن جعفر بن محمد منارى به دست آوردم که در زمان مؤلفش نوشته شده ، در آخر آن نسخه نوشته شده بود: در سنه 330از تألیف آن فراغت حاصل شد، در آن کتاب ، هیجده روایت با سند از پیغمبر درباره قیام و ظهور حتمى مهدى (ع) و اوصاف آن حضرت و این که او از اولاد فاطمه زهرا (س) دختر پیغمبر است و زمین را پر از عدل مى کند ، نقل کرده است . سپس مرحوم سید ابن طاوس چهل حدیثى را که حافظ ابونعیم اصفهانى در توصیف مهدى موعود جمع آورى نموده، آورده ، آنگاه نتیجه گرفته است که احادیث راجع به مهدى که دانشمندان اهل تسنن روایت کرده اند، یکصدو پنجاه و شش حدیث است، و آنچه شیعه در این باره نقل کرده اند باید در چندین جلد تدوین شود. (5) آرى در کتابهاى اهل تسنن که روایات حضرت مهدى آمده است ، به نقل روایات کلى اکتفاء نگردیده بلکه از اوصاف و خصوصیات آن نیز سخن رفته است . فرقه زیدیه جارودیه نیز احادیث بسیارى درباره امام زمان (عج) از پیامبر اکرم (ص) و امام باقر (ع) روایت مى کنند، از علماى بزرگ آنان در کوفه و ابوسعید عبادبن یعقوب رواجینى عصفرى (متوفى 250هـ ) بود، او کتابى تحت عنوان اخبارالمهدى نوشت. (6)ذهبى نقل مى کند که عباد مبلغى رافضى بود، قیام مهدى را در آینده نزدیک انتظار مى کشید، او شمشیرى را با خود حمل مى کرد و مى گفت که آن را براى جنگ در راه مهدى آماده نگه مى دارد . (7) ذکر این نکته جالب است که او این عقیده را قبل از غیبت امام دوازدهم در سال 260هجرى داشت زیرا وى در سال 250 درگذشت . |